Pokret „Podrži RTV“ poslao 30 prijava REM-u

Regulatorno telo za elektronske medije

Foto: Cenzolovka

Pokret „Podrži RTV“ smatra skandaloznom odluku Regulatornog tela za elektronske medije da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadzire rad emitera tokom predsedničke kampanje. REM je dužan da osigura istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građanki i građana i Pokret „Podrži RTV“ će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas.

Pokret će pratiti izveštavanje javnih servisa RTV-a i RTS-a do samog kraja kampanje i sve nepravilnosti prijavljivati Regulatoru u vidu pojedinačnih pritužbi građanki i građana.

Na inicijativu Pokreta „Podrži RTV“ Regulatoru je danas već upućeno 30 pritužbi zbog emisije „Ino-strane“ koja se emituje nedeljom uveče na Prvom programu RTV-a, a čiji je autor i voditelj nekadašnji portparol Srpskog pokreta obnove, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović, iako se u članu 5 Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje navodi da „funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje da se pojaviljuje u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“.

Apelujemo na sve građanke i građane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje i pozivamo ih da nas obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prigovore.

Poseban apel upućujemo kolegama da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora, kako ne bi obesmislili izborni proces, već omogućili građanima da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije na osnovu kojih će moći da donesu odluku na predsedničkim izborima 2. aprila.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s