Za RTV postoji samo jedan kandidat?!

Pokret „Podrži RTV“ uputio je više od trideset novih pritužbi Regulatornom telu za elektronske medije na izveštavanje Radio-televizije Vojvodine u izbornoj kampanji, zato što je u više navrata u predizbornom bloku informativnih emisija predstavila samo jednog kandidata i time prekršila više zakona i pravilnika.

Na dan predizbornog mitinga predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića u Novom Sadu, 18. marta, u vestima u podne RTV je prvi put u predizbornom bloku emitovao uključenje uživo sa predizbornih aktivnosti predsedničkih kandidata. Ostali kandidati su u potpunosti ignorisani, iako su takođe imali aktivnosti tog dana.

Vesti u 12

Podrži RTV screenshot: Uživo uključenje u vesti u 12 časova

Istog dana RTV je emitovao i vanredne vesti, iako tog dana nije bilo stvarne potrebe za vanrednim programom. U vanrednim vestima u 13 časova, koje su trajale deset minuta, kandidat Aleksandar Vučić je u izbornom bloku govorio čak šest minuta i 20 sekundi, čime je postao apsolutni rekorder među predsedničkim kandidatima, jer je u samo jednim vestima RTV-a neprestano govorio više od dve trećine ukupnog trajanja celih vesti. Ni u vanrednim vestima nije predstavljen nijedan drugi kandidat.

Vesti u 13

Podrži RTV screenshot: Govor predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića u vestima u 13 časova

Takvim nebalansiranim i navijačkim izveštavanjem, RTV je prekršila više članova Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, kao i odredbe Pravilnika Regulatornog tela za elektronske medije. Dajući prednost i najviše prostora jednom kandidatu, RTV je prekršila zakonsku obavezu da besplatno i jednako predstavlja sve kandidate, diskriminisala deset predsedničkih kandidata i stavila ih u neravnopravan položaj u odnosu na predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, narušila načelo nepristrasnog i potpunog informisanja građana, pluralizam političkih ideja i pravo građana da budu informisani o njima, onemogućila ravnopravno sučeljavanje različitih političkih stanovišta. Izborni proces u Srbiji time je dovela do apsurda, jer građanima nije omogućila da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije na osnovu kojih će moći da donesu odluku izbornog dana, što je njena ključna uloga u izbornom procesu.

Pozivamo rukovodstvo RTV da pod hitno počne da se pridržava profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora. Na sve građanke i građane apelujemo da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje, da nas obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prijave. To je jedini način da nateramo REM da radi svoj posao, nakon njihove skandalozne odluke da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadziru rad emitera tokom predsedničke kampanje.

Pritužba za REM – Miting predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s