Grad i dalje krije ko je prekrečio mural

Ni osam dana nakon što je prekrečen mural koji je 2009. godine oslikao svetski poznati francuski umetnik Gijom Albi Remed, nemamo informaciju o tome ko stoji iza tog čina. Zbog toga od predstavnika gradske vlasti tražimo da istraže slučaj prekrečavanja murala, da javno kažu ko je to naredio, na osnovu kojih dozvola i zbog čega.

Direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu pozivamo da kaže kako je moguće da je neko prekrečio zid koji je u njihovoj nadležnosti i da li im je neko i ko tražio saglasnost za to. Postavljamo pitanje da li su kao vlasnici slučaj prijavili policiji?

Protest protiv krečenja murala

Foto: Podrži RTV

Imajući u vidu saopštenje Člana Gradskog veća Novog Sada zaduženog za kulturu Dalibora Rožića  da  Grad „podržava urbanu umetnost, zbog čega će u narednom periodu utvrditi šta se desilo sa muralom francuskog umenika Remeda, u Gimnazijskoj ulici broj 2“ pozivamo nadležne da u najkraćem roku otkriju i saopšte ko stoji iza toga, na taj način i da dokažu da se odluke u Gradu donose transparentno.

U istom saopštenju, gospodin Rožić kaže „planiramo da u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada u narednih nekoliko godina obezbedimo prostor za više murala domaćih i priznatih svetskih umetnika, što je i dokaz da itekako podržavamo ovaj vid umetnosti“

Sa tim u vezi, predlažemo nadležnima u Gradu da najpre pozovu umetnika Remeda čiji je mural bez obrazloženja, bez njegovog znanja, bez konsultacija umetničke javnosti, netransparentno uklonjen, i da mu ponude oslikavanje novih murala kako bi se ispravila velika šteta i nepravda koja je naneta i umetniku i gradu.

Osim toga, zahtevamo od nadležnih da najpre istraže i izađu u javnost sa informacijama o tome ko stoji iza krečenja murala, pa tek onda krenu u oslikavanje novih. Sumnjamo da bi u suprotnom i ostali umetnici osećali nesigurnost za svoja buduća dela.

Da podsetimo, mural “Jedina istina” nastao je 2009. godine na inicijativu Umetničke asocijacije “Inboks” kada je Novi Sad dobio jedno od prvih umetničkih dela tog tipa, a Remedovi radovi krase najveće svetske metropole, pa i Beograd. Inače prekrečeni mural našao se u knjizi “Muralismo morte”, berlinske izdavačke kuće “From fere to fame” u kojoj su predstavljeni najznačajniji svetski murali u savremenoj urbanoj umetnosti. Pretpostavljamo da autori knjige ne znaju suudbinu tog umetničkog dela.

Knjiga sa muralom iz Novog Sada

Knjiga “Muralismo morte” berlinske izdavačke kuće From here to fame, predstavlja najzačajnije svetske murale u savremenoj urbanoj umetnosti. Foto: Festival uličnih svirača

Mural je prekrečen 16. marta, bez prethodne najave i objašnjenja. Krečenje je obavila privatna firma, čiji radnici nisu rekli po čijem nalogu to rade i imaju li neophodne dozvole za promenu izgleda zgrade koja je pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Građani su negodovanje zbog krečenja murala bez dozvole pokazali i organizovanjem protestnog okupljanja u nedelju 19. marta, na poziv Pokreta “Podrži RTV” i organizacije koja se bavi slikanjem murala „New point of culture“. Nekoliko stotina građana okupilo se na platou ispred zida koji je nekada bio oslikan, kako bi poslali poruke nadležnima i zatražili odgovore. Odgovora, međutim i dalje nema.

Interesovanje građana za prekrečeni mural u Novom Sadu ne jenjava, a mi ćemo nastaviti  da tražimo odgovore.

Nećemo pristati na cenzuru, ni u medijima ni u umetnosti.

Pokret Podrži RTV

„New point of culture“

Upravni odbor Nezavisne kulturne scene Srbije

Nezavisna kulturna scena Novog Sada

Advertisements

One thought on “Grad i dalje krije ko je prekrečio mural

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s