RTV manipuliše činjenicama i obmanjuje javnost

rtvprotestmladi

Foto: Podrži RTV

Nakon što je na ulice izašlo više hiljada nezadovoljnih mladih ljudi, izveštavanjem sa tog masovnog Protesta protiv diktature u Novom Sadu, Radio-televizija Vojvodine je još jednom pokazala koliko je ogrezla u medijskoj propagandi i manipulaciji i urušila osnovne profesionalne standarde, te ozbiljno narušila pravo javnosti i građana koji je finansiraju na objektivno informisanje.

Osim toga što u navedenoj „vesti“ nedostaju ključni podaci o navodnom incidentu, amaterskim i neistinitim izveštavanjem RTV je obmanula javnost i plasirala potpuno izvitoperenu sliku stvarnih događaja.

RTV u svom izveštaju navodi da su demonstranti „pokušali pored obezbeđenja i novinarske ekipe RTV-a da uđu u zgradu“, kao i da su uz povike „Ona je njihova“ pokušali da „napadnu i novinarku RTV-a koja je nameravala da napravi izveštaj o protestu“.

Da je zaista imala nameru objektivno i profesionalno da izveštava sa skupa, RTV bi navela da su sve incidente pokušali da izazovu dvojica mladića, koji su osim pokušaja upada u zgradu, konstantno provocirali okupljene, vikali, psovali i udarali učesnike skupa, što je sve zabeleženo i kamerama. Na kamerama je zabeleženo i da jedan od dvojice provokatora policajcu objašnjava da je on „član SNS-a“.

Bunt građana koji je izazvan neregularnom izbornom atmosferom, zastrašivanjem, uzurpacijom državnih institucija, medijskim mrakom i neregularnostima tokom izbornog procesa, o kojima su tek pojedini mediji izveštavali, potpuno je legitiman i građani imaju pravo da revolt iskažu uličnim demonstracijama.

Pokret „Podrži RTV“ podržava građanke i građane koji su se, između ostalog, pobunili protiv cenzure, propagande i otimanja javnog servisa iz ruku njegovih stvarnih vlasnika, ali apelujemo na demonstrante da vode računa o novinarskim ekipama i omoguće im nesmetan rad.

Koleginice i kolege, s druge strane, pozivamo da tačno i objektivno izveštavaju o protestnim skupovima širom Srbije, vodeći se javnim interesom i pridržavajući se profesionalnih i etičkih standarda. Javne servise RTS i RTV podsećamo da ih na to obavezuje i Zakon o javnim medijskim servisima, prema kom su dužni da „zadrže nezavisnost uređivačke politike“ i rade u funkciji ostvarivanja javnog interesa i interesa građana, a ne jedne političke partije ili moćnika.

Advertisements

One thought on “RTV manipuliše činjenicama i obmanjuje javnost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s