Pokret “Podrži RTV”: Gde su naše prijave?

Regulatorno telo za elektronske medije objavilo je na svom sajtu listu prijava podnetih protiv emitera zbog izveštavanja u toku predizborne kampanje za predsedničke izbore. Među njima nema nijedne od više od sto prijava koje su građanke i građani podneli protiv Radio-televizije Vojvodine na incijativu Pokreta “Podrži RTV”.

skrin16mart

Kao rezlutat akcije čiji je cilj bio da natera REM da radi posao za koji ih građani plaćaju, “Podrži RTV” je prijave slao u tri navrata, o čemu smo javnost redovno obaveštavali.

Prvih trideset prijava poslali smo 16. marta zbog emisije “Ino-strane” koju uređuje i vodi funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović, što je zabranjeno prema članu 5. Pravilnika Regulatora;

Drugu turu sa više od trideset prijava, uputili smo 21. marta zbog toga što je RTV u vestima u više navrata u predizbornom bloku predstavio samo jednog kandidata i time prekršilo više zakona i pravilnika koji emitere obavezuju na ravnomernu zastupljenost kandidata;

Treću grupu sa više od trideset prijava poslali smo 25. marta zbog emisije “Sučeljavanje” u kojoj je RTV prikriveno emitovao predizborni program u vidu informativnog programa i time ponovo prekršio Pravilnik.

Regulatornom telu za elektronske medije uputili smo zahtev da nam dostavi listu svih pojedinačnih prijava koje su primili tokom izborne kampanje, jer nećemo dopustiti da se ponovo ogluši o zakonsku obavezu da reaguje po prijavama građana, nakon što su već odbili da sami prate rad emitera tokom predsedničke kampanje.

Upozoravamo na to da je REM još jedini preostali mehanizam kojim raspolažu građanke i građani u kontroli javnih medijskih servisa, te da na tu kontrolu imaju pravo, jer su ih oni osnovali i oni ih finansiraju.

Ukoliko se ispostavi da REM ignoriše više od sto prijava koje su im slale građanke i slali građani, zahtevaćemo od tužilaštva da utvrdi ko u REM-u snosi odgovornost za onemogućavanje zakonskog prava građana i time zloupotrebljava službenu poziciju.

Pritužbu na njihov rad dostavićemo i skupštinskom Odboru za informisanje, a od narodnih poslanika zahtevati da pokrenu inicijativu za smenu članova Saveta REM-a.

skrin21mart

skrin25mart

Pokret “Podrži RTV”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s