Podrži RTV: Godinu dana “državotvornosti” – vraćamo se na ulice

Tačno godinu dana od kada su na Radio-televiziji Vojvodine počele politički motivisane smene urednika i novinara, najmlađi medij te kuće doživljava identičan scenario. Pokret “Podrži RTV” upozorava na činjenicu da je nagrađivana i veoma uspešna omladinska redakcija smanjena za polovinu saradnika, te da su takvi neobrazloženi kadrovski rezovi i neprodužavanje ugovora sa novinarima koji nose program Omladinskog “O radija” doveli u pitanje njegov dalji rad i opstanak.

za-upravni-odbor-RTV

Foto: Podrži RTV arhiva – kutija sa porukama za Upravni odbor RTV-a koje su pisali građani na protestu 30. maja 2016. 

Situacija u Omladinskom radiju samo je još jedan pokazatelj celokupnog stanja u pokrajinskom javnom servisu.

Na današnji dan pre tačno godinu dana, smenjen je direktor programa Slobodan Arežina, nakon čega smo prvi put upozorili javnost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled i poverenje građana u javni servis, koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja.

Od tog dana, u svim delovima RTV-a novi v.d. menadžment bez prestanka se obračunava sa slobodnomislećim novinarima. “Državotvorna uređivačka politika”, kako su je sami nazvali, prvo je rezultirala podelom u Informativnom programu na podobne i nepodobne novinare, potom pozivanjem novinara na konsultacije pre snimanja, a na kraju i cenzurisanjem priloga.

Desetine novinara su otpušteni ili premešteni na radio, a emisije po kojima je RTV bio prepoznatljiv, poput “Radara”, “U nedostatku dokaza”, “Prostor i ja” i “Alarma” radijskog dvojca Daška Milinovića i Mladena Urdarevića su ukinute pod različitim izgovorima.

Nebalansirano izveštavanje, ignorisanje pojedinih vesti i događaja, skandalozna kršenja novinarskih standarda i izmišljanje vesti u programu RTV-a rezultiralo je stvarnim padom gledanosti i poverenja građana u njihov javni servis, što potvrđuje najnovije istraživanje Ninamedije, u kom se navodi da je RTV “na dnu liste gledanosti sa tek jedan odsto ispitanika koji su rekli da gledaju RTV”.

Pokret “Podrži RTV” s verom u nezavisnost sudstva iščekuje presudu u tužbi koju je bivši direktor programa podneo protiv RTV-a, tvrdeći da Upravni odbor nije imao osnova za njegovu smenu.

Uprkos svim pritiscima, i dalje insistiramo na neopozivim ostavkama članova Upravnog odbora i rukovodstva i nastavljamo borbu da se javni servis vrati u ruke građana – i kroz institucije, ali i na ulici, gde smo tu borbu i počeli.

 

Advertisements

One thought on “Podrži RTV: Godinu dana “državotvornosti” – vraćamo se na ulice

  1. Pingback: Prosvjed Istinom protiv otmičara: Strah se sada preselio na njihovu adresu i to je ogroman uspjeh - FairpressHR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s