Rekapitulacija, prvi deo: Smena rukovodstva, urednika i voditelja

Promene u rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine počele su 4. maja 2016. godine kada je novi sastav Upravnog odbora smenio direktora programa Slobodana Arežinu. 

Prvo spontano okupljanje građana povodom smena na RTV-u, 23. maja 2016. godine Foto: Podrži RTV

Novi članovi Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine izabrani su na sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) 14. januara 2016, kada je to telo i dalje odlučivalo u krnjem sastavu. Na konačnom spisku kandidata za Upravni odbor RTV-a bile su 22 osobe. Kako je za portal Cenzolovka rekla Gordana Suša, samo su se njen glasački listić i glasački listić jednog njenog kolege razlikovali od ostalih, dok je čak šestoro od osmoro članova Saveta glasalo potpuno identično i za članove Upravnog odbora izabralo:

 1. Jovu Radića, profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici,
 2. Sinišu Bokana, dekana Akademije umetnosti,
 3. Jovana Adamova, kompozitora,
 4. Nenada Đuretića, politikologa,
 5. Branislava Popovića, ekonomistu,
 6. Marka Ćalića, ekonomistu,
 7. Borislava Pupavca, advokata.
 8. Ištvana Terenjija, ekonomistu.
 9. Aleksandra Komnenovića, dramskog i audiovizuelnog umetnika.

Upravni odbor je formiran 19. aprila, a odmah potom na sednici 4. maja, iste večeri kada je Aleksandar Vučić proglasio pobedu na republičkim i pokrajinskim izborima, smenio je direktora programa Slobodana Arežinu „zbog utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. godinu, kao jednog od bitnih dokumenata vezanih za rad pokrajinskog javnog servisa“.

Na mesto v.d. direktora programa postavljena je Slavica Subotić Braun i raspisan je konkurs za izbor direktora programa. Na taj konkurs pristigle su četiri prijave, ali UO i dalje nikoga nije izabrao. 

Slobodan Arežina podneo je tužbu protiv RTV-a zbog nezakonite smene zahtevajući njeno poništenje. Sudski postupak je krajem aprila okončan, a presuda bi trebalo da bude donesena do 25. maja. 

Nakon smene direktora programa, u javnosti se oglasilo 46 novinara i urednika RTV-a, koji su izrazili zabrinutost da bi “nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.

Potom je 13. maja ostavku podneo i generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović, a na mesto vršioca dužnosti za tu funkciju postavljen je Miodrag Koprivica. On je 6. jula na konkursu i izabran za direktora.

Nakon Mihajlovića, ostavku je podnela i glavna i odgovorna urednica Prvog programa RTV-a Marjana Jović, a umesto nje je na mesto vršioca dužnosti za tu funkciju imenovana Nada Kalkan. Raspisan je konkurs na koji se prijavilo sedam kandidata, ali niko i dalje nije izbaran.

Istog dana kada je glavna i odgovorna urednica podnela ostavku, urednici dnevnih informativnih emisija su telefonom obavešteni da narednog dana neće uređivati emisije. Sutradan je na velikom redakcijskom sastanku smenjeno 14 urednika i voditelja dnevnih informativnih emisija, zbog čega je usledilo novo otvoreno pismo javnosti, koje je ovog puta potpisalo više od sto zaposlenih te kuće. 

Godinu dana kasnije, nezadovoljna načinom izveštavanja tokom predsedničke kampanje, „koji nije u skladu sa osnovnim načelima profesije i Zakonom o javnim servisima“ neopozivu ostavku je 19. aprila 2017. podnela i predsednica Programskog saveta RTV-a Aleksandra Đurić Bosnić.

 

*Tekstove u kojima ćemo sumirati sve što se zbivalo tokom proteklih godinu dana na Radio-televiziji Vojvodine objavljivaćemo u nastavcima i narednih dana. 

Advertisements

2 thoughts on “Rekapitulacija, prvi deo: Smena rukovodstva, urednika i voditelja

 1. Pingback: Rekapitulacija, drugi deo: Programske promene na RTV-u | #Podrzirtv

 2. Pingback: Presuda novosadskog Osnovnog suda potvrda nezakonitosti i drugih smena na RTV-u | Cenzolovka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s