Pokret „Podrži RTV“ podneo krivičnu prijavu protiv Upravnog odbora RTV-a

Pokret „Podrži RTV“ podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine zbog nesavesnog rada u službi.

Vaše pravo da ne znate sve

Transparent sa jednog od protesta Pokreta “Pdrži RTV” Foto: “Podrži RTV”

Krivična prijava podneta je godinu dana nakon što je Upravni odbor doneo odluku o smeni tadašnjeg direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, nakon čega je usledio još čitav niz smena u ovoj medijskoj kući, koje su u konačnici dovele do potpunog urušavanja kvaliteta programa i pada gledanosti.

Pokret „Podrži RTV“ je pre tačno godinu dana otvorenim pismom upozorio Upravni odbor i tada novo rukovodstvo RTV-a, da bi „nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana”.

Uprkos tome, „čistke“ novinara i urednika su nastavljene i ukinuto je nekoliko cenjenih i prepoznatljivih analitičkih emisija, što je sve dovelo do drastičnog pada kvaliteta programa i pada gledanosti, što potvrđuju i brojni monitorinzi i analize stručnih organizacija i agencija.

Osim toga, zaposleni su dovedeni u situaciju da iz meseca u mesec strahuju od gubitka posla, da bivaju zaposleni „na lizing“, da se zbog nestručnosti rukovodstva otpuštaju, pa ponovo zapošljavaju preko honorarnih ugovora, da bi na kraju bili vraćeni na agencije.

Za sve to vreme, imenovano rukovostvo odluke donosi u v.d. statusu, jer Upravni odbor ni godinu dana nakon raspisivanja konkursa za rukovodeće pozicije, nikoga nije izabrao.

Ovakvim poslovanjem, povređene su odredbe više zakona, kao i pravo građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, te druga prava iz Zakona o javnim medijskim servisima. Time je istovremeno teže povređen i javni interes u oblasti informisanja.

Pokret „Podrži RTV“, uz podršku građanki i građana, stručne javnosti i civilnog sektora, Upravnom odboru je dao godinu dana da podnesu ostavke i isprave učinjenje greške. Više nisu dovoljne samo ostavke – moraju da snose i krivičnu odgovornost, jer javni servis nije poligon za ostvarivanje ličnih i političkih ciljeva, već vlasništvo građanki i građana koji su ga osnovali, koji ga finansiraju i koji imaju pravo i da ga kontrolišu.

One thought on “Pokret „Podrži RTV“ podneo krivičnu prijavu protiv Upravnog odbora RTV-a

  1. Pingback: Pokret “Podrži RTV”: Upiraćemo prstom u svaku njihovu laž | #Podrzirtv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s