Pokret “Podrži RTV”: Upiraćemo prstom u svaku njihovu laž

Protestom pod nazivom “Istinom protiv otmičara” koji je održan juče ispred zgrade Radio- televizije Vojvodine, a povodom godišnjice smena na RTV-u i nastanka našeg Pokreta, simbolično smo zatražili i krivičnu odgovornost za urušen program i materijalnu štetu nanetu RTV-u.

Foto: Podrži RTV

Okupljenima kod televizije (u Sutjeskoj ulici) i kod upravne zgrade RTV-a (kod Studija M) govornici i govornice sa kamiona su poručili da neće odustati od borbe za nezavisne medije, za naše javne servise i uopšte javna dobra ove zemlje.

“Verujemo u institucije i bićemo tu svakog dana, svakog časa, upiraćemo prstom u svaku njihovu laž, u svaku prećutanu istinu, u svako nepostavljeno pitanje. Brojaćemo im svaki potrošen naš dinar, svaki probijeni rok, svaki ugovor ispod žita i svaki otkaz. Jer, RTV smo mi osnovali, mi ga plaćamo, mi ga kontrolišemo” poručila je predstavnica Pokreta “Podrži RTV” Sanja Kljajić.

Ona je dodala i da je RTV mora da bude korektiv sistema, društva i posrnulih medija.

“Rekli su čekajte da izaberemo novo rukovodstvo – prošlo je godinu dana, ne mogu ni sami sa sobom da se dogovore kako da podele plen. Sada čekamo samo sudske presude, jer ovo što je RTV danas, to više nije samo srozavanje novinarskih standarda – to je manipulacija i propaganda, to je krivično delo! Zato danas više nisu dovoljne samo ostavke, danas zahtevamo krivičnu odgovornost” poručila je Kljajić.

dav

Sanja Kljajići ispred RTV-a Foto: Podrži RTV

Pokret “Podrži RTV” na dan protesta podneo je i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv članova Upravnog odbora RTV-a, a zbog nesavesnog rada.

Govoreći o odluci Apelacionog suda u Beogradu, koji je preinačio presudu Višeg suda protiv beogradskog nedeljnika NIN, prema kojoj je taj nedeljnik trebalo da plati ministru policije Nebojši Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom zbog teksta “Glavni fantom iz Savamale” u kojem je on označen kao glavni fantom koji je odgovoran za noćno rušenje pod fantomkama u beogradskoj Savamali prošle godine, autorka tog teksta Sandra Petrušić rekla je da je to samo “jedna naprslina u diktaturi Aleksandra Vučića koju on nije očekivao i kroz koju se izlilo malo ljudskih prava”.

“I prilično sam sigurna da na sve moguće načine pokušava sada da tu rupu zapuši i da vidi šta će dalje. Vladimir Đukanović (poslanik SNS-a) je izjavio da je to pobeda režima i da mi nemamo sudstvo koje je korumpirano, već naprotiv! Dokaz je to što je jedan ministar prvi put u istoriji izgubio jednu tužbu i to dovoljno govori šta misle o pravosuđu” rekla je novinarka NIN-a.

Naglasila je da je odmah nakon te izjave novinarima, Đukanović “utrčao” u salu da glasa za smanjenje ovlašćenja sudijama.

“Da se više nikada ne bi dogodilo da neki sudija donese takvu presudu. Ali ovo je presuda suda a ne režima Aleksandra Vučića. Ona je čin veća Apelacionog suda i sudije Ivana Nedića koji se udusio i bio hrabar da je donese” rekla je Petrušić.

Podsetila je da je za to vreme režim finansijski pokušavao da uništi sve medije i birao kako da ugasi televiziju N1 i potrudio se da RTV postane poslednji javni servis kojeg je Srbija ikada imala i da se to više nikada ne dogodi.

dav

Sandra Petrušić, novinarka NIN-a (levo), Milica Kravić, novinarka RTV-a (desno) Foto: Podrži RTV

O sindikalnom aspektu borbe za javne servise pričali su poverenici Sindikata “Nezavisnost” za Radio televiziju Srbije i Radio- televiziju Vojvodine Dragan Milanović i Darko Šper.

“Sindikat “Nezavisnost” RTS-a i RTV-a prvi put vodi borbu zajedno, sinhronizovano, zajedno sa svim ostalim grupama kojima je stalo do nezavisnosti ove kuće (RTV-a), nezavisnosti svih onih tela koja regulišu naš život i koji treba da regulišu naš život”  rekao je Pilac.

On je napomenuo da se sinhronizacija vodi na dva plana, jedan je šytajk upozorenja koji vodi sindikat RTV-a, a drugi koji vodi njegov sindikat u RTS-u.

Darko Šper je podsetio na to da 24 novinara, novinarki i drugih radnika RTV-a od 112 potpisnika otvorenog pisma javnosti iz maja prošle godine, u toj kući više ne radi, jer su  ili dali otkaz otkaz ili su samo precrtani sa spiskova angažovanja bez ikakvog obrazloženja.

“Bilo je i onih koji su podržali novo rukovodstvo. Sindikat novinara Srbije je profesionalno udruženje novinara Srbije, ne znamo šta to znači, pozvali su kolege da zaustave hajku na novi uređivački tim na RTV-u, i to je bilo maja 2016, a predsednica tog udruženja je v.d. glavne i odgovorne urednice RTV-a Nada Kalkan” istakao je Šper.

“Savetovali su me moji rukovodioci da nemam pravo da govorim o uređivačkoj politici na RTV-u, a 5. maja 2015. godine ista ta Nada Kalkan u istoj funkciji (na čelu Sindikata) rekla je na sastanku kod generalnog direktora da je uređivačka politika i sindikalno pitanje” ukazao je Šper na dvostruki standard u tretiranju sindikata u RTV-u.

Ispred zgrade televizije obratio se i Radomir Lazović, član inicijative “Ne davimo Beograd” koja je podržala protest “Istinom protiv otmičara”. On je poručio da se ozbiljna energija probudila u Srbiji u raznim gradovima i čestitao “novu godinu borbe”.

“Zajedno smo pokazali da se ne plašimo pritisaka i ucena kojima su pokušali da nas ućutkaju, da ne pristajemo na laži koje nam podmeću i da nećemo ćutati dok nam ruše gradove, dok nam vezuju građane i dok nam otimaju kvartove, otpuštaju kolege, sude novinarima i aktivistima umesto kriminalcima. To im neće proći!” rekao je Lazović.

Radomir Lazović, inicijativa “Ne davimo Beograd” Foto: Podrži RTV

Podsetio je da je naša borba šira od pojedinačnih slučajeva jer su njihovi aktivisti u ponedeljak doprineli sprečavanju  popisivanja imovine u Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović”, dok su još ranije nekoliko puta branili iseljenja ljudi.

Nakon njegovog obraćanja učesnici protesta ostavili su na vratima televizije transparent sa porukom “Sram vas bilo” što je upućeno rukovodstvu RTV-a i krenuli u protestnu šetnju do Studija M.

dav

Ulaz u zgradu televizije Foto: Podrži RTV

Od promena u uredničkom timu i uređivačkoj politici RTV-a, na meti se našao i Omladinski “O radio” koji je nedavno upozorio na to da je morao da menja programsku koncepciju i smanjuje kapacitete zbog neprodužavanja ugovora njihovim novinarima i novinarkama.

“Nikada nismo dobili objašnjenje zašto smo skinuti sa plana angažovanja, jer naše kompetencije nisu bile dovedene u pitanje. Ono što nam ostaje jeste neprocenjivo iskustvo, poznanstvo sa sjajnim ljudima sa O radija” rekla je bivša voditeljka O radija Sofija Balać, koja je inače toj kući pre samo godinu dana, sa kolegom Vukašinom Kartalovićem, koji takođe više ne radi za RTV, pobedila u Radio bici i donela trofej iz Firence.  

sdr

Novinari i novinarke “O radija” koji više tamo ne rade zbog otkaza ili solidarnosti sa kolegama i Sofija Balać (drži mikrofon) Foto: Podrži RTV

Iako više nije u toj kući, Balać  je dodala da neće odustati od borbe za javni servis, kao ni svi mi iz Pokreta “Podrži RTV”.

Ispred Studija M, kao i pre godinu dana, ponovo smo zatražili ostavke rukovodstva i svih odgovornih za urušavanje javnog servisa.

dav

Ulaz u zgradu Radija Novi Sad, ujedno i upravna zgrada RTV-a Foto: Podrži RTV

Protest “Istinom protiv otmičara” završen je tamo gde je i počeo – kod zgrade televizije, simboličnim činom bacanja toalet papira na tu kuću.

Kraj protesta “Istinom protiv otmičara” Foto: Podrži RTV

Zbog naših najava da “idemo u Dnevnik” što je značilo da ćemo praviti buku, zviždati i tražit ostavke dok traje centralni Dnevnik u 5 na RTV-u, uprava te kuće uplašila se provaljivanja u studio i zbog toga pozvala i policiju koja je pod opremom za razbijanje demontracija bila u toj kući tokom celog popodneva.

Istraživački portal VOICE piše da su zaposleni rekli da im je direktor Informativnog programa Budimir Marković uoči protesta poručio da nemaju razgloga da se plaše za svoju bezbednost i da niko neće upasti u Dnevnik u 5 jer je zgrada televizije dobro obezbeđena.

VOICE podseća da je Marković je tokom nedavnih studentskih demonstracija pričao o napadu demonstranata na ekipu RTV-a, pa se ispostavilo da je u pitanju lažna vest. Marković je i tada tražio policijsku zaštitu, ali je televizijsko obezbeđenje procenilo da za tim nema potrebe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s